top of page

אהבה כואבת

על כאבים ביחסי אישות

נעה עובדיה-וכסלר, מאמר מתוך ניוזלטר כסלו התשע"ו, נובמבר 2015

 

"כואב. חיכיתי לזה כל כך אבל מאז הפעם הראשונה זה כואב וזה ממשיך וממשיך. ממש לא דמיינתי את זה ככה. בא לי פשוט לוותר על כל העניין"

 

כך סיפרה לי כלה צעירה בשיחה טלפונית כמה שבועות לאחר החתונה שלה. שמחתי מאד שהיא התקשרה, יש נשים שמחכות הרבה יותר זמן עד שהן מתחילות לטפל בבעיה. משום מה קיימת תפיסה רווחת לפיה נורמלי שיופיע כאב בזמן יחסים (נערות רבות שאני פוגשת גדלות עם התפיסה הזאת ולצערי היא מושרשת היטב).

 

מתי ואיך זה קורה?

 

לפי מחקרים 30% מהנשים בגילאי 20-50 סובלות מכאבים במהלך יחסים,

בתקופה הראשונה לקיום יחסים התופעה שכיחה יותר. כאב יכול להופיע למשל אם גוף האישה לא מעוּּּרר דיוֺ ואין סיכוך מספיק. הכאב עלול להתעורר גם למשל מתוך דחייה ופחד מהחיבור הגופני שעלולים לגרום לכיווץ בלתי רצוני של שרירי הנרתיק. הנושא של כאבים בתקופה הראשונה לקשר הגופני הוא נושא שברוך השם מתחיל להיות יותר מוכר. אבל, חשוב לדעת שהקושי יכול להתעורר גם בתקופות שונות לחלוטין וגם אצל נשים בקשר זוגי ארוך. הכאב עלול להתעורר בהדרגה אחרי שנים ללא כאב בכלל.

המצב הזה שכיח למשל אצל נשים לאחר לידה כאשר רצפת האגן שלהן ספגה טראומה בשעת הלידה, או בשל תפרים.

יש נשים שסובלות מכך בתקופת ההנקה - תקופv שמאופיינת בחסר בהורמון אסטרוגן (שאחראי בין השאר על סיכוך הנרתיק). התופעה שכיחה ביותר אצל נשים משלב הפסקת הווסת (הסטטיסטיקה מדברת על 45% מהנשים) גם כן בשל מחסור באסטרוגן ודלדול רקמת הנרתיק.

גם נטילת גלולות (בעיקר במינון נמוך של אסטרוגן) עלולות לגרום לכאב, רגישות ו/או יובש בנרתיק. (גלולות שונות עלולות לגרום לחוסר חשק שיכול להבי בסופו של דבר לתוצאות דומות).

נשים שסובלות מפטריה נרתיקית (או דלקת אחרת) עלולות לסבול מכאב עקב גירוי של הרקמה.

רמות הכאב וסוגי הכאב משתנים. יש נשים שזה קורה להן בכל פעם שהן נוגעות באזור (אפילו באצבע, טמפון) יש נשים שזה מציק להן מידי פעם, יש נשים שהכאב באזור מציק להן במשך כל שעות היממה...

התופעה הזאת יכולה לגרום למצוקה קשה, לדימוי עצמי נמוך, לקושי להרות, לפחד מלידה קרבה ולקושי זוגי משמעותי.

לא כולן מגיעות לטפל בזה. אני שומעת מהן (למשל בשאלון לפני סדנא) ש'זה לא כל כך נורא' או 'התרגלתי'....

 

איך זה נקרא, איך זה מרגיש?

את התופעות הגורמות לכאבים בזמן יחסים מחלקים ברפואה המערבית בדרך כלל לשניים:

וסטיבוליטיס/וולוודינייה/ וסטיבולודינייה – תופעות של כאב באזור פתח הנרתיק (וסמוך לו).

וגיניזמוס- כיווץ בלתי רצוני של שרירי הנרתיק. (שכיח פחות, קיים אצל 5% מהנשים)

 

ספציפית וגיניזמוס  (=כיווץ בלתי רצוני של שרירי הנרתיק) נתפס כקשור יותר לתחום הנפשי – נמצא קשר למשל לטראומה שהתרחשה בעבר, תפיסה שלילית בנוגע למיניות או לגוף בכלל. אבל חשוב לדעת שגם במקרה של וגיניזמוס, בהרבה מקרים אין סיבה ברורה.

בנוגע לכאב בפתח הנרתיק (מה שבד"כ נקרא בפי כל – וסטיבוליטיס), פעמים רבות, גם לאחר בירור רפואי (לשלילת דלקת זיהומית או אחרת) לא נמצאת סיבה ברורה. גם המחקר בתחום לא העלה מסקנות חד משמעיות.

רב הנסתר על הגלוי?

 

כיום, ישנה נטייה לאבחן נשים כסובלות מוסטיבולדינייה דווקא, ולא מוגיניזמוס. יתכן שנטייה זו מוסברת בכך שיותר קל לנו כחברה (ולרופאים בפרט) לתלות בעיה בגורם פיזי - רפואי ולא בגורם הנפשי. כך הפתרון ברור יותר – אילחוש למשל.

בתופעות הכאב הללו אפשר לראות את החיבור המיוחד של הגוף והנפש.  כך יוצא שאנשי מקצוע בתחום הזה מטפלים בשיטות טיפוליות שונות בתכלית -  פיזיותרפיה של רצפת האגן, טיפול תרופתי, משחות מאלחשות, פסיכותרפיה, שיטות הרפיה, ואפילו היפנוזה. אני מכירה נשים שהלכו לכמה וכמה מומחים שונים בתחום כדי למצוא פתרון.

הבעיות הללו משולבות; פתרון 'טכני' בלבד לבעיה ללא התייחסות הוליסטית לגוף ולנפש עלול לגרום למשל לתחושת ניתוק בין הגוף והנפש.  החיבור שבין הגוף והנפש משפיע על מורכבות הבעיה אבל יכול להוות גם פתח לפתרון שלה.

 

מעשה בנעה ובמכונת הכביסה

לפני כשנה בערך הייתה לנו בעיה במכונת הכביסה.

כמעט בכל פעם שהכנסתי משהו למכונה, חשתי בזרם חשמלי שגרם לכאב. זה היה לא נעים ולא עשה חשק לעשות כביסה...

בשלב כלשהו קראנו לטכנאי שהודיע לנו בכאב שיש בעיה רצינית והמליץ לנו לקנות מכונה חדשה.

קנינו חדשה (אחלה מכונה). עברו כמה חודשים טובים לאחר הסיפור הזה מצאתי שאני עדיין נרתעת מלהכניס את הכביסה לתוך המכונה, אני מנסה לעשות זאת במהירות האפשרית ואני דרוכה כולי כשאני שמה את הכביסה המלוכלכת בתוך המכונה (מכירות את הניסוי הפשוט הזה על עכברים? זה עבד גם עלי...)

למרות שידעתי שהמכונה כבר לא מסוכנת ולא מכאיבה לי, בכל זאת נרתעתי. חשתי את זה גם מבחינה נפשית אבל גם פיזית – הגוף קפוץ.

 

למה אני מספרת את זה? להלן הנמשל:

 

1. פעמים רבות יש קשר בין התופעות הנ"ל. למשל - אישה שחוותה כאב, עלולה לפתח וגיניזמוס מתוך מנגנון של הגוף-נפש להגן עליה מפני כאב נוסף. כך האישה נכנסת לסחרור של 'מעגל קסמים': כאב שמוביל לכיווץ שמוביל לכאב וחוזר חלילה....

 

2. נשים שחוות כאב עלולות לפתח חוסר חשק, רתיעה מקרבה גופנית וריחוק מבן הזוג בכלל. זה הגיוני, נכון? כי למה שאני ארצה להכאיב לעצמי? סיבה נוספת לטפל בזה וכמה שיותר מוקדם...

 

3. אני מכירה כמה וכמה נשים שאזרו אומץ ודיברו על תחושת הכיווץ בנרתיק עם רופא/ת הנשים שלהן והוא אמר: "את פשוט צריכה להירגע וזה יעבור". האמירה הזאת לא מועילה כלל. האישה יודעת שהלחץ שלה לא תורם להרגעת הכאב, אבל עכשיו היא גם בלחץ מזה שהיא בלחץ....

 

ועוד עניין:

נפלאות המידע, מגבלות המידע:

כל מי שמכירה אותי בהקשר המקצועי יודעת שאני מאד מאמינה בלימוד וברכישת ידע. אבל אני רוצה רגע לעצור ולהגיד משהו כללי ומאד חשוב בעיני לגבי רכישת ידע:

בכל בעיה שאנחנו נתקלים בה כיום, אחת התגובות המיידיות היא לשאול באינטרנט, לערוך חיפוש בגוגל.

אנחנו מחפשות/ים ב'ידע' את התשובה לבעיה שלנו. אך האם זה באמת פותר את הבעיה?

מצד אחד, בסדנאות ובקליניקה אני רואה שוב ושוב כיצד חווית סבל ( למשל כאב, פחד) יכולה להשתנות לטובה עקב חשיפה לידע או עצה קטנה. למשל, אישה יכולה לחוש יותר בנוחות אם תלמד, תתפעל ותבין כיצד גופה עובד או לחילופין תשמע חוויות או תפיסות חיוביות ביחס למיניות.

אבל, חשוב להבין שידע לעיתים יגרום לתוצאה הפוכה. במקום בהירות , עודף מידע עלול לגרום לבלבול. במקום שהידע יעודד הבנה, עלולה להתעורר דווקא חרדה – למשל אצל מי שתרגיש למשל ש'אצלי כלום לא עובד כמו שצריך'.

אופן רכישת הידע והצורה בה הוא מועבר יכול להשפיע מאד. לדוגמא, ידע רפואי שמועבר בצורה מנוכרת יכול לגרום דווקא לתחושת ניתוק מהגוף.

בנוסף, רכישת ידע אינה ערובה לתפקוד תקין או שינוי של משהו עמוק שמציק לנו. יתכן ולא יהיה שינוי כלל ותידרש התערבות טיפולית אחרת.

 

אחזור לדוגמת מכונת הכביסה: הרתיעה להתקרב בשל הפחד מכאב כבר 'הוטבעה' בי. למרות שידעתי שהפחד לא רציונלי – הרי המכונה חדשה ותקינה, עדיין הגוף-נפש שלי הגיבו בפחד ובכיווץ. הייתי צריכה להתערב בתהליך בצורה יזומה, לטפל בעצמי (במקרה הזה בשיטה שנקראת EFT) כדי להשתחרר מן התחושה הזאת. זו היתה בעיה פשוטה ולא דרשה ממני עבודה רגשית עמוקה ולכן הטיפול בה היה פשוט. יכול בהחלט להיות שהבעיה היתה חולפת מעצמה לאחר תקופה אבל זה היה לוקח פשוט הרבה יותר זמן.

הגוף והנפש שלנו מורכבים וייחודיים. לפעמים צריך למצוא יצירתית כדי להגיע עמוק יותר ולפתור את הבעיה. ברוך השם יש הרבה דרכים להבין יותר את הסיפור האישי ולהתאים לו טיפול מתאים.

אני שמחה לספר שבעיקר בבעיות שקשורות לכאב, כבר יצא לי לראות כמה נשים שחשו הטבה משמעותית כבר לאחר טיפול ראשון. זה נחמד ומעודד.

 

 

ומה יש לסינים להגיד?

מעניין לדעת שמבחינה סינית שתי התופעות קשורות קשר הדוק לערוצי (מרידיאן) ה'כבד'  (לא מדובר באיבר הכבד, אלא משהו הרבה יותר רחב מכך). אנרגטית, ה'כבד' קשור גם לטונוס השרירים – כיווץ והרפיית השרירים וגם אחראי על  הוויסות הרגשי. לכן הדגש בטיפול בדיקור או בצמחי מרפא יהיה על ערוצי הכבד או על ערוצים שמאזנים את ערוצי הכבד.

 

לשמחתי, פעמים רבות איזון של ערוצים אלו יהיה מהיר והתוצאות ניכרות פעמים רבות כבר אחרי מפגש ראשון.

מה הסיפור שלך?

כדי להגיע לתוצאות מיטביות בטיפול – חשוב לי לפענח יחד עם האישה את אופי התופעה אצלה, כך נמצא מהי האסטרטגיה נכונה יותר לטיפול במקרה הספציפי.

אתן כמה דוגמאות לשאלות רלוונטיות שאני שואלת במקרה הצורך בטיפול כדי להבין יותר:

 

  • מתי התחיל הכאב? ביחסים הראשונים? לאחר תקופה? לאחר לידה?

  • האם היה טריגר נפשי (יכול להיות שאפילו נראה לא קשור לחלוטין – מעבר דירה למשל) בתקופה שבה התופעה התחילה?

  • האם אתם משתמשים באמצעי מניעה? איזה?

  • מהו אופי הכאב? האם את מרגישה תחושת עקצוץ? שריפה? לחץ? גירוד? דקירה? (כל אחד מהתיאורים יצביע על חוסר איזון אחר)

  • האם הכאב מופיע בכל פעם או רק בסיטואציות מסוימות? (למשל במצב של חשש לחוסר פרטיות)

  • כמה היית מדרגת את  עוצמת הכאב? (1-10) האם כך היה תמיד?

  • האם יש לך רגישות בעור בכלל?

  • לתחושתך, האם זה שיש לך כאבים אומר עלייך משהו? אם כן, מה זה אומר?

  • היכן מופיע בדיוק הכאב?  האם הוא עמוק או שטחי? (כאב עמוק יכול להצביע על גורם כגון אנדומטריוזיס)

  • האם יש עוד תופעות מהן את סובלת כגון: אלרגיות, מיגרנות, כאבי מחזור, דלקות בדרכי השתן, כאבי גב

 

התשובות מגוונות מאד. כל אישה תענה תשובות אחרות. התשובות יכוונו אותי למקור חוסר האיזון וכך אדע באילו כלים (באילו נקודות דיקור למשל) רלוונטי יותר להשתמש.

הכלים שאני משתמשת מגוונים ומשולבים: דיקור סיני בנקודות רלוונטיות לאישה הספציפית מסוגלות להועיל לשיכוך הכאב למשל. עיסוי בשיטת  ARVIGO יעבוד גם הוא על שיכוך הכאב, זרימה עצבית טובה באגן, זרימת דם ואנרגיה. כאמור בבעיות שקשורות לכאב, הדיקור הוא כלי יעיל ומהיר יחסית.

טיפול בשיחה - עבודה נפשית ופנימית, להפחתת חרדה והגברת ההנאה, תוך שימוש בכלים משיטות מגוונות כגון EFT, NLP ועוד. לימוד של טכניקות הרפייה. לעיתים אני משלבת גם צמחי מרפא.

זה כעשר שנים אני מרגיש במידה גדלה והולכת שאינני בקו הבריאות. ההרגשה הנוחה שגופךָ נשמע לך מכל הבחינות, שגופך פועל גם בלי שאתה שם לב אליו ודואג לו כל הזמן, ההרגשה הנוחה הזאת, שרוב בני-האדם שואבים ממנה תמיד את עליזותם ובייחוד את היכולת להתנהג בחופשיות - ההרגשה הנוחה הזאת חסֵרה לי.

מתוך הספר "מכתבים אל פליצה"/ -פרנץ קפקא

 

לסיכום:

כאבים ביחסי אישות הם לא גזירת גורל, יש הרבה מה לעשות גם בתחום הגופני וגם בתחום הנפשי.

ועם או בלי קשר, בימים טרופים אלו, אני מברכת אתכן ואותי שכשאנחנו חוות כאב, פחד או קושי מכל סוג שהוא נצליח להקשיב לו, להקשיב לעצמנו, לטפל בעצמנו כדי להמשיך בדרך שלנו בחיוניות ובטוב.

 

נהיה בקשר,

נעה

 

נ.ב. משמאל - שיר במתנה

שיר אהבה כואב למי שלא הכל הולך לה חלק.

יכול להיות שהמילים שלו מוכרות למי שמתמודד/ת עם קושי בתחום הזוגי או המיני.

טבעי שמחשבות שכאלה עוברות בראש.  

כדאי לזכור שיש הרבה מה לעשות, לכולנו יש דרך לעבור.

אני מאמינה שמעז יכול לצאת מתוק. ממש מתוק.

 

 

bottom of page